Nagyon szeretem a kuszkuszt, az egyik legtökéletesebb alapanyaga egy gyorsan elkészíthető köretnek vagy salátának. Nem igényel többet, mint 10-15 perc és ezerféleképpen variálható. Míg a kuszkusz puhul, közben össze tudod vágni a többi hozzávalót.

Korábban már írtam arról, hogyan készítsd el a kuszkuszt, most pedig egy zöldfűszeres kuszkusz receptet hoztam. Nagyon finom grillezett húsok, halak mellé, de valamilyen marokkói tagine-nak is tökéletes kiegészítője. A zöldfűszereket kedved és ízlésed szerint variálhatod, mindenhogy finom lesz.

Keverj közé kockára vágott friss zöldségeket (pl. paradicsomot) vagy csicseriborsót, de mehet bele a maradék sült csirkéből is és már kész is van egy villámgyors saláta.

A zöldfűszereket bátran variálhatod az ízlésednek és az évszaknak megfelelően, a lényeg, hogy jó sokat apríts bele.

HOZZÁVALÓK

1 csésze kuszkusz

1-2 ek olíva olaj

1 kk só

1 csésze forró víz v. zöldség/csirke alaplé

1 nagy marék zöldfűszer vegyesen (petrezselyem, koriander, snidling, menta)

1 citrom, héja és leve (kezeletlen héjú)

1 kis fej lilahagyma v. sonkahagyma

frissen őrölt bors

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Keverd össze az olajat a forró vízzel és a sóval egy lábosban, aminek fedője is van.
  2. Öntsd a kuszkuszt a forró vízbe, keverd néhány másodpercig, majd fedd le a lábost és várjál 10 percet. 10 perc után kóstold meg, ha még roppanós, tedd vissza a fedőt és várj még néhány percet.
  3. Míg a kuszkusz puhul, vágd apró kockára a hagymát. Ha szeretnéd elvenni a hagyma erős ízét, tedd hideg vízbe állni, míg előkészíted a többi hozzávalót.
  4. Vágd apróra a zöldfűszereket, reszeld le a citrom héját.
  5. Ha a kuszkusz megpuhult, keverd át villával, hogy a tésztaszemek szétváljanak.
  6. Csavard bele a citrom levét, add hozzá a fűszereket, a citrom reszelt héját és a lecsöpögtetett hagymát. Keverd össze óvatosan egy villával.
  7. Ha szeretitek, adhatsz hozzá friss chili paprikát, durvára vágott kesudiót, pisztáciát.