Nagy kedvenceim a zöldsaláták, amikor egy évszaktól függő zöldsaláta vagy mikrosaláta alapra rétegezzük a különböző hozzávalókat, meglocsoljuk az öntettel és kész is vagyunk. Van már jó néhány ilyen saláta a blogon, érdemes ITT is körülnézni, ötletek gyűjteni.

A kecskesajttal, gránátalmával ünnepibbé, különlegesebbé alakítva született meg ez a zöldsaláta kecskesajttal, körtével és gránátalmával balzsamecetes öntettel.

Az évszakra való tekintettel a salátaalap készülhet vegyszermentes mikrosalátából (pl. zöldborsóból) galambbegyből, bébispenótból, szívsalátából vagy ezek keverékéből (de semmiképp ne jégsalátából!)

Körte helyett készítheted almából, mandula helyett dióból, kecskesajt helyett használhatsz fetasajtot.

HOZZÁVALÓK

kb. 20 deka téli zöld saláta, akár vegyesen is (pl. galambbegy, rukkola, bébispenót v. mikrosaláta)

1 körte, kb. 1-2 cm-es kockára vágva

1 gránátalma magjai

1 nagy marék mandula, serpenyőben szárazon megpirítva

10 deka puha kecskesajt

Az öntethez:

6 ek olívaolaj

2 ek balzsamecet

1 tk méz

1 tk Dijon mustár

só, frissen őrölt bors

 

ÍGY KÉSZÍTSD EL

  1. Egy tálban alaposan keverd össze az öntet hozzávalóit, hogy jól elkeveredjenek egymással.
  2. Serpenyőben pirítsd meg a mandulát, majd vágd fel kisebb darabokra.
  3. Egy nagyobb tálban keverd össze a zöld salátát, a felkockázott körtét, a mandulát és a gránátalma magokat, locsold meg az öntet felével és azzal is alaposan forgasd át.
  4. A tetejére morzsold rá a kecskesajtot és a megmaradt öntettel frissen tálald.